Styrkelyft är kanske den ultimata sporten för att mäta sin styrka. Det är en så kallad kraftsport som har blivit allt mer populär de senaste 10-20 åren i takt med att styrketräning fått stort uppsving. Ett ökat intresse och deltagande bland tjejer och kvinnor är också något värt att notera. I detta inlägg ska vi kort gå igenom dess historia.
Styrkelyft – Tidig historia
Den allra första grunden i styrkelyft får man nog tillägna de gamla grekerna och deras intresse för styrkeövningar. Det är i alla fall så långt tillbaka i mänsklighetens historia vi kan gå. Man ska se till att hålla isär styrkelyft från tyngdlyftning, det senare har funnits längre och var en gren i OS redan 1896.
Det moderna styrkelyftet började utvecklas i USA och Storbritannien på 1950-talet. Tyngdlyftning minskade i popularitet i USA under denna tid, folk gillade helt enkelt inte de klassiska olympiska lyften. Det fanns något som de kallade för ”odd lifts” som många var intresserade av att börja tävla i. 1958 började statistik och rekord noteras och första tävlingen var schemalagd 1959 i USA, men den blev aldrig av. Istället hölls den första tävlingen i september 1964.
En kul grej var att man tidigt i styrkelyfts historia tävlade i de 3 grenarna Bänkpress, Knäböj och Biceps curls. Biceps curls bytes kort därefter ut mot marklyft.
1971 bildades IPF (International Powerlifting Federation).
Styrkelyft i Sverige
Sverige har nog alltid varit ett land som haft stort intresse för olika sorters kraftsporter. Det ligger nog lite i vår kultur. Styrkelyft kom till Sverige från USA och började etableras här under 1960-talet.
Den första styrkelyfttävlingen som kan anses ”modern” hölls 1973 i USA och då var det en svensk deltagare av totalt endast 47 stycken.
Styrkelyft ingick tidigare i Svenska tyngdlyftningsförbundet, men blev 1996 ett eget förbund. 1997 blev det medlem i Riksidrottsförbundet (RF).
Nutid

I dagens moderna styrkelyft är det stort fokus på avancerad teknik och utrustning. Därför har det vuxit fram olika inriktningar beroende på vilken utrustning och hjälpmedel som är tillåtna. Ett hjälpmedel som dock alltid är tillåtet är just ett lyftarbälte. Utöver lyftarbältet finns det marklyftdräkt, bänkpresströja, knäböjdräkt och knälindor som endast får användas i ”vanliga” tävlingar. Den andra varianten utan avancerade hjälpmedel kallas för ”klassisk styrkelyft” eller ”raw”.